ВУКАШИН МАРКОВИЋ – ДОМАЋИНСТВО

Блог уредиле: Радица Кликовац и Ана Ђусић

Чланови Вукашиновог домаћинства су ове јесени били јако вредни па су одмах на почетку школске године одлучили да припреме домаће слатко по опробаним рецептима својих бака и мама а у томе су им помогле и њихове пријатељице чланице Кола српских сестара.

Поред слатка ученици су припремали и осталу зимницу…..
Уколико и Ви желите да научите како се припрема слатко као и да добијате  друге корисне савете о вођењу домаћинства пратите нас …..

 

 

ПРИПРЕМА КРЕЧНЕ ВОДЕ

Растворити 250g креча у 2l воде,добро измешати и долити још 2l воде.
Оставити да се до краја исталожи а потом одлити кречну воду.

ДОМАЋЕ СЛАТКО ОД ШЉИВА
БЕЗ ИЛИ СА ОРАСИМА

 

Састојци :
3 kg шљива (препоручујемо „Маџарку“ или „Пожегачу“)
2 kg шећера
– око 0,8 l воде (око 4 чаше воде а уколико је потребно додати и више)
– 2 лимуна (опрана и нарезана на колутове)
мало лимунске киселине (лимунтуса)
кречна вода (припремљена на предходно описани начин)
– 1 ванила (ванилин штапић или ванилин шећер) а уколико волите можете користити и лист розетле
– око 200 g очишћених ораха –за слатко са орасима (језгре поделити уздужно на четвртине)

Припрема:
Полузреле шљиве сорте „Маџарка“ или „Пожегача“ ољуштити и оставити да одстоје 1 сат у кречној води(како коју шљиву ољуштите остављајте је у кречној води).
Након тога их добро испрати у 2 до 3 чисте воде (све док не нестане зеленкаста нијанса воде) а затим их оцедити.
Извадити коштице из шљива.
Измерити шљиве.
Уколико су шљиве превише крупне можете их делити уздужно
на пола и тако припремити слатко.

У шерпу одмерити и сипати толико шећера колико је било очишћених шљива и прелити водом да овлажи целокупан шећер.

Шећер преливен водом оставити на шпорету, пажљиво мешати док не проври и сачекати да почну да се појављују мехури шећерног сирупа.
У шећер додати ванилу и лимун
исечен на колутове,Пре додавања шљиве можете благо попрскати и лимунском киселином .Тада додати шљиве једну по једну водећи рачуна да не падају једна на другу (зато је важан избор шерпе за кување,да она буде одговарајуће величине).
Док се слатко кува скидати супеном кашиком,белу, густу пену са површине и протресати шерпу ,како би се равномерно кувало.Кување траје отприлике око 20 до 25 минута зависно од постигнуте температуре.

Како да одредите да ли је слатко кувано?

Након отприлике 15 минута кувања одвадите једну до две шљиве са мало сирупа на порцеланску тацницу и оставити да се прохлади а након тога повући уздужно линију.Ако сируп изгледа и понаша се као мед слатко је кувано.
Скинути шерпу са шпорета.Овлажити чисту памучну крпу и прекрити слатко у шерпи.Добро затегнути око обода како крпа не би додирнула слатко.
Оставити да се охлади до наредног дана а онда га сипати у тегле и добро затворити.
Водити рачуна да равномерно сипате и шљиве и сируп.У тегле додати и колутове лимуна што ће деловати јако декоративно.Можете додати и по лист розетле.
Уколико сте љубитељ ораха ваш додатак могу бити и ораси које ћете додати у шерпу и измешати пре скидања са шпорета.

ДОМАЋЕ СЛАТКО ОД ШЉИВА БЕЗ ИЛИ СА ОРАСИМА БЕЗ УПОТРЕБЕ КРЕЧНЕ ВОДЕ

Уколико нисте у прилици да набавите квалитетан креч или вам се чини да нисте довољно вешти да направите кречну воду,или се бојите да нећете довољно добро испрати шљиве од креча или имате било који други разлог да га не користите а желите да направите слатко од шљива,онда имамо друго решење како да то и остварите а да буде успешно.

Састојци:

3 kg шљива (препоручујемо „Маџарку“ или „Пожегачу“)
2 kg шећера
– око 0,8 l воде (око 4 чаше воде а уколико је потребно додати и више)
2 лимуна (опран и нарезан на колутове
2 лимуна (опрана и нарезана на колутове)
мало лимунске киселине (лимунтуса)
30 g соде бикарбоне
1 ванила (ванилин штапић или ванилин шећер) а уколико волите можете користити и лист розетле
– око 200 g очишћених ораха –за слатко са орасима (језгре поделити уздужно на четвртине)

1. Прво направити раствор соде бикарбоне у који ћете потапати шљиве.
2. Размутити свих 30g соде бикарбоне у 3l воде
3.Како коју шљиву ољуштите, тако их спуштајте у раствор соде бикарбоне.Од када завршите са последњом шљивом ,требало би све заједно да
одстоје у поменутом раствору минимум 30 минута,а идеално је до сат времена.
4.Када прође то време ,добро исперите шљиве водом и одстраните им коштице.
5.Добро их оцедити и измерити количину на ваги.
Остатак поспупака је идентичан као у предходно описаној припреми слатка од шљива.

СЛАТКО ОД СМОКАВА

Састојци:
– 1,25 kg смокава
– 1,5 kg шећера
– 1 већи лимун
– око ½ литра воде
– шипка ваниле (може се заменити и ванилин шећером)

Припрема:

1.Смокве добро оперите и оштрим ножем зарежите на оба краја ,па их танко ољуштите.Сваку смокву штрикаћом иглом прободите скроз на два места.Смокве кувајте у 6 до 8 вода,кувајте их док вода не прокључа па је проспите а сипајте нову и поново кувајте.У последњу воду додајте целу кору од лимуна.
2.У шерпу одговарајуће величине ставите припремљен шећер,налијте водом да огрезне и ставити да се кува.Када се шећер делимично укува ставити у њега смокве,пажљиво једну по једну.Кувајте на јакој ватри док сируп не буде довољно густ да се са варјаче слива у капима а не у млазу.Сво време док кувате слатко скидајте белу пену кашиком.На 5 минута пред крај додајте сок од 1 лимуна и шипку ваниле.
3.Скувано слатко склоните са ватре,прекријте влажном крпом и оставите да се охлади.Нек тако преноћи.Хладно слатко сутрадан сипајте у тегле а тегле добро затворите.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Уколико нисте баш сигурни да сте довољно укували слатко након скидања са ватре и прекривања крпом сачекати 10 минута па га открити.Ако вам се учини да је недовољно укувано вратите шерпу поново на ватру и пустити да слатко поново проври.Након тога га скинути са ватре,поново покријте влажном крпом и оставите да се скроз охлади до наредног дана. Сипати слатко у тегле и тегле добро затворите.Ово се препоручује код припреме слатка јер воће под влажном крпом пусти још део сока.
Густина куваног слатка треба да одговара густини меда.

СЛАТКО ОД ДУЊА
ИСЕЧЕНИХ НА КОЦКИЦЕ СА ОРАСИМА

Састојци:
1 kg дуња
1,2 kg шећера
2 dl воде
200 сецканих ораха
2-3 лимуна

Припрема:
Дуње опрати и танко скинути кору љуштењем.Како их чистите тако их стављајте у посуду са хладном водом како не би поцрнеле.Дуње исецкајте на коцкице.У истој тој води ставите дуње да се прокувају.Када прокључају оставити још пар минута на ватри ,извадити дуње и процедити.Немојте да проспете ову воду већ одмерите 2 dl ,уколико нема довољно додајте и користити је за даље кување слатка.
У одговарајућу шерпу сипајте шећер и воду (предходно одмерене)и ставити на ватру да се ушпинује.
Додајте сецкане дуње па кувати још 10 минута док се не згусне.Сво време док
кувате слатко скидајте белу пену кашиком.Пред крај кувања додајте сецкане орахе и предходно опран и на колутове исечен лимун.Скувано слатко прекријте влажном крпом и оставите да преноћи.Сутрадан сипајте слатко у тегле и добро их затворите поклопцима.

СЛАТКО ОД РЕНДАНИХ ДУЊА СА ИЛИ БЕЗ ОРАХА

Састојци:

3 kg дуња
2 лимуна
100 g ораха
2 kg шећера
500 l воде
– неколико листа розетле

Припрема:

1. Дуње опрати и танко скинути кору љуштењем.Како коју дуњу ољуштите одлажите је у посуду са хладном водом како не би потамнеле.
2. У одговарајућу шерпу сипати шећер и воду и ставити да се шпинује.Док се шећер шпинује нарендати дуње на крупније ренде.Када процените да је спреман шећерни сируп, додати нарендане дуње и кувати слатко око 45 минута, уз повремено скидање пене.
3. Пред крај додати предходно опран и на колутове исечен лимун и иситњене орахе.Кувати још 5 минута.Додати листове розетле.
4. Скинути са ватре и прекрити чистом мокром крпом.Оставити до сутра дан да се охлади и стегне до густине меда.
5. Охлађено слатко сипати у тегле и добро затворите.

НАПОМЕНА: Уколико нисте у могућности да лако скинете кору од дуња ево још једног корисног савета како да то лакше учините:
Оперите дуње .У шерпу сипати око 2 l воде додати дуње и кратко прокувати.
Са још врућих дуња скинути кору гуљењем.

 

 

СЛАТКО ОД КУПИНА

Састојци:
1 kg очишћених купина
1,5 l шећера
2 dl воде
– 2 кесице ванилин шећера
НАПОМЕНА: Купине имају своју природну киселину која омогућава да се слатко скува без икаквих додатака.Као арому можете додати ванилин шећер.

БРЖА ПРИПРЕМА:
1.Одаберите крупне,зреле и здраве купине.Очистите их од лишћа и заосталих петељчица па их веома пажљиво, помоћу потапања ђевђира у воду ,оперите.
2.У одговарајућу шерпу сипајте шећер и воду и ставити на ватру да се шпинује.
3.Од момента када се шећер потпуно отопи и почне да ври ,додајте купине и кувати 30 до 40 минута.Током кувања пажљиво скидати кашиком пену са површине и повремено продрмати рукама шерпу.Пред крај кувања додајте ванилин шећер.
4.Кување слатка је завршено када се са уздигнуте кашике слива густ сок у тешким капима.Пробајте на тацни.
5.Скинути са ватре,покрити чистом ,мокром крпом и оставити да се охлади и стегне до сутрадан.
6.Сутрадан сипати у чисте тегле и добро затворити.

ПРИПРЕМА СЛАТКА ОД ДИВЉИХ КУПИНА:

1.Одаберите крупне,зреле и здраве купине.Очистите их од лишћа и заосталих петељчица па их веома пажљиво, помоћу потапања ђевђира у воду ,оперите.
2.У одговарајућу шерпу,у којој ћете кувати слатко, ређати ред шећера,ред купина и све док не утрошите све количине шећера и купина.
3.Оставити да одстоји 12 часова.Након тога сипајте воду.
4.Кувајте на јачој температури све док сок не буде толико густ да се са уздигнуте кашике пада у тешким капима.Пробајте на тацни.Током кувања пажљиво скидати пену кашиком.Пред крај кувања додајте ванилин шећер.Тада скинути шерпу са ватре,покријте чистом влажном крпом и оставити да преноћи.
5.Сутрадан сипати у чисте тегле и добро затворите.

Постави коментар